Het leggen van een beslag op een Luchtvaartuig behoort tot de echte exoten in beslagland en in onze praktijk.

Met het origineel verlof op zak, zou ik vanmorgen vroeg conservatoir beslag leggen op een Indiaas toestel. We hadden verlof gevraagd en gekregen voor een Boeing 777 type met registratie A of B.

En ja, laat ik eerlijk zijn, je slaapt minder goed dan normaal, maar dat bleek maar goed ook.

Om 06:00 uur kreeg ik een ingeving om toch maar even met Schiphol te bellen met de vraag of het toestel daadwerkelijk om 08:11 zou landen op AMS.

TOT MIJN ERGENIS KWAM ER EEN HINDERNIS….

De airside Operational Manager deelde mij mede dat het toestel niet afweek van zijn vluchtschema, maar dat er GEEN Boeing 777 type A of B in de lucht hing, maar een Boeing type C!!! En daar had ik nou net geen verlof/toestemming voor gevraagd en gekregen. Toen belde ik maar om 06:30 uur het piketnummer  (wachtdienst) van de Rechtbank Noord Holland en kreeg ik gelukkig dezelfde Voorzieningenrechter aan de telefoon die deze zaak gister zelf had behandeld!

Geen tijd om te aarzelen en al helemaal niet om een nieuw (aanvullend) verlof aan te vragen – los van alle vergaande logistieke-  en veiligheidsmaatregelen die Schiphol inmiddels in volle gang had gezet om het beslag (mede) uit te voeren – en nodigde de E.A. Voorzieningenrechter ons uit om bij hem thuis – aan de keukentafel – alsnog een aanvullend verlof te verlenen voor een Boeing 777 type C. Wat een zeer professioneel optreden van de rechter! Groot compliment voor de Rechtbank Noord Holland!

Om 07:00 uur verlieten wij zijn huis en zijn we direct naar Schiphol geracet en hebben wij, met de inzet van Schiphol, de KM, en de overige betrokken instanties alsnog op tijd conservatoir beslag kunnen leggen op de Boeing 777 type C.

Wat was ik achteraf blij met de ingeving om toch maar even een belletje te plegen.

Deed ik dat niet, dan hadden we geen beslag kunnen leggen. Daar zou het immers te laat voor zijn geweest….het toestel zou namelijk diezelfde middag weer terugvliegen naar Mumbai…

Morgen staat er een ander vliegtuig ingepland: een OOIEVAAR – onze vierde kindje wordt dan hopelijk geboren…

Hoe leg je nou eigenlijk beslag op een vliegtuig? Dat lezen jullie volgende week.