Gisterochtend is er conservatoir beslag gelegd op een Luchtvaartuig uit India.

         Het juridisch kader

De discussie ontstond of er überhaupt wel beslag kon worden gelegd op deze Boeing.

Deze Boeing vliegt namelijk regulier heen en weer tussen India en Schiphol.

beslagverbod Art. 729a Rv verbiedt om beslag te leggen op Luchtvaartuigen die, in tegenstelling tot een chartervlucht, op regelmatige basis, vooraf geprogrammeerde uren vliegt tussen India en Schiphol gedurende het gehele jaar.

Het was dus overduidelijk dat dit passagierstoestel voldoet aan de omschrijving regulier heen en weer vliegen maar er lag wel een keurig getekend verlof. Wat is wijsheid?

Er zijn 2 essentiële regelingen over beslag op luchtvaartuigen: het Verdrag van Rome uit 1933 dat conservatoir beslag op luchtvaartuigen regelt  (zie 729 lid 1  Rv) en het verdrag van Chicago uit 1944 dat registratie van luchtvaartuigen handen en voeten geeft.

Bij onderzoek kwam ik er tot mijn verbazing achter dat India het verdrag van Rome wel heeft getekend maar niet heeft geratificeerd, daarmee was dus de weg vrij om in actie te komen en geldt dus ex art. 765 rv het zogenaamde Vreemdelingenbeslag.

         De Boeing 777 aan de ketting leggen

startverbod (aan de ketting leggen) In nauw overleg met de Airside Operationeel Managers,  die zeer pragmatisch hebben gehandeld en die verantwoordelijk zijn voor de regie aan de airside, hebben we, na afgifte van het (aanvullend) verlof een startverbod  laten opleggen voor deze Boeing.

Feitelijk kan dit toestel dus niet meer vertrekken en ligt ie dus “aan de ketting”. Nadat wij de Boeing hebben “waargenomen” (- gezien -), ligt er dus conservatoir beslag.

Daarnaast brengen we een verklaring van dit conservatoir beslag nabij de toegang naar de cockpit van deze Boeing.

Vervolgens is deze Boeing naar een andere locatie getaxied en wacht nu op haar laatste (eind)bestemming.

PS; Mocht je interesse hebben en het leuk vinden om een keer mee te gaan als mijn getuige, meld je dan bij me aan. Max. 2 personen.

NB: vanmiddag is onze zoon en broertje Elias geboren! Nu (nog) even rust.